Kinderen

Wat is de beste tijdstip om te starten met orthodontie?

Hoewel een orthodontist een glimlach op vrijwel elke leeftijd kan verbeteren, is er een optimale tijdstip om met een behandeling te beginnen. Een perfecte timing zorgt voor de grootste resultaat in de minste hoeveelheid tijd en kosten. De American Association of Orthodontists adviseert dat een eerste orthodontische evaluatie plaats vindt bij de eerste tekenen van orthodontische problemen of niet later dan 7 jaar. Op deze jonge leeftijd, is orthodontische behandeling meestal niet nodig, maar een simpele onderzoek kan anticiperen op de meest optimale tijdstip om de behandeling te beginnen.

Wat zijn de voordelen van een vroege orthodontische evaluatie?

Vroege evaluatie zorgt zowel tijdige opsporing van problemen en meer mogelijkheden voor een effectievere behandeling. Vroegtijdige behandeling leidt tot begeleiding van de groei en ontwikkeling, voorkomt ernstige problemen later. Wanneer een orthodontische ingreep nog niet nodig is, kan een orthodontist nauwgezet de groei en ontwikkeling obsevreren en start de behandeling op het ideale moment.

Waarom is 7 jaar de optimale tijdstip voor screening?

Wij zien onze patiënten graag op vroege leeftijd (8 jaar of eerder). Slechts enkele problemen kunnen op die leeftijd verholpen worden, maar een vroege check-up kan een leidraad zijn voor wanneer er wel gestart dient te worden met een behandeling. Indien er op jonge leeftijd begonnen moet worden, dan is dit vrijwel nooit om de tanden recht te krijgen (interceptief behandelen). Een eerste fase behandeling is erop gespits om voordeel te nemen van tanddoorbraak en het creeren van een betere basis/omgeving voor de volwassen tanden. Door deze eerste fase is het vaak mogelijk om te voorkomen dat kiezen getrokken moeten worden. Na de eerste fase behandeling volgt er een tweede fase met vaste apparatuur. Wacht je tot al je melkkiezen al gewisseld zijn, dan is de kans aanzwezig dat er kiezen getrokken moeten worden of dat er (te) veel groei verloren is die we nodig hebben om de harmonie tussen onderkaak en bovenkaak optimaal te maken.

Wat zijn de voordelen van interceptief behandelen?

Enkele van de meest directe resultaten van interceptieve behandeling zijn:

  • ruimte maken voor overlappende, erupterende tanden
  • verminderen van trauma risico’s voor tanden die uitsteken
  • ruimtebehoud voor tanden die nog moeten doorkomen
  • voorkomen van extracties van blijvende tanden
  • verminderen van behandeltijd met een slotjesbeugel

Ben je een kandidaat voor orthodontische behandeling?

Orthodontie is niet alleen voor het verbeteren van de esthetiek van je lach; orthodontie verbeterd een slechte beet (malocclusies). Malocclusies ontstaan door scheefstand van tanden of door een inbalans tussen de onder- en bovenkaak. Malocclusies zijn van invloed op de manier waarop je lacht, kauwt, je tanden schoonmaakt en hoe je je voelt over je glimlach.

Waarom zouden malocclusies behandeld moeten worden?

Volgens studies van de American Association of Orthodontists kan een onbehandelde malocclusie resulteren in een scala van problemen. Overlappende tanden zijn veel moeilijker om goed te poetsen en flossen wat kan bijdragen tot tandbederf en/of tandvleesaandoeningen. Vooruitstekende tanden zijn meer vatbaar voor afbreken (door trauma). Kruisbeten kan resulteren in ongunstige groei van de kaken en ongelijke tandslijtage. Een open beet kan leiden tot verkeerde slikgewoontes en spraakstoornissen (meestal slissen). Orthodontie doet meer dan een mooie glimlach maken.

Link naar een video over de normale eruptie van melktanden en blijvende tanden

Copyright © 2011 Orthodontia. Website Copyright © 2011 K.E.Kwee, SyndiCube Studios.