Kaakoperaties

Orthognatische kaakoperaties

De behandeling van scheve tanden en standsafwijkingen kunnen gecorrigeerd worden door een orthodontist. Indien groei afwijkingen en assymetrieen van de kaken aan wezig zijn, is er een team van orthodontist en kaakchirurg nodig.

Wanneer zijn orthodontie en kaakoperaties nodig?
De boven- en onderkaak vormen de basis waarin de tanden verankerd zitten. Wanneer de kaken te groot/klein of te wijd/smal  zijn, dan kan de juiste beet niet verkregen worden met alleen een beugel. De orthodontist werkt dan samen met een kaakchirurg om tot een optimaal plan  te komen waarbij er een kaakoperatie(s) plaats vindt. In sommige ernstige gevallen is de combinatie orthodontie-kaakchirurgie de enige behandeloptie. Vaak kan dan aanspraak gedaan worden op behandeling met medische indicatie waardoor de behandeling vergoed wordt vanuit de basisverzekering.

Welke problemen kunnen verholpen worden?
Er is een variëteit van oorzaken van dicrepancies tussen de kaken (aangeboren, trauma, andere ontwikkelingsstoornissen). De meest voorkomende correcties omvatten:

  • te kleine onderkaak of te grote onderkaak
  • teveel zichtbaar tandvlees van de bovenkaak
  • asymetrieën van het gezicht

Wat omvat de behandeling?
De meeste tijd van de behandeling is nodig om de tanden recht te zetten zodat ze goed op elkaar passen na de operatie. De beugel is tijdens de operatie nodig om de tanden en kaken te stabiliseren en na de operatie is nog enkele maanden orthodontie nodig om de beet te perfectioneren.

Kan een operatie voorkomen worden?
Bij jonge patiënten kan de groei van de kaken beïnvloed worden mits op het juiste moment ingegrepen wordt. Een orthodontist heeft verschillende beugels waarmee bij sommige patienten een mogelijke operatie voorkomen kan worden. Echter, in volwassen patienten is correctie van een verkeerde balans tussen tanden en kaken alleen mogelijk met een operatie.

Zijn er risico’s?
De risico’s van kaakoperaties omvatten dezelfde als elke type van operatie. Echter, deze kaakoperaties zijn niet nieuw of experimenteel en worden op routine bases verricht in de ziekenhuizen waarmee wij werken. Als u een kandidaat bent voor een dergelijke behandeling, dan hebben we altijd een gezamelijke consult tussen u, de patiënt, de orthodontist, en de kaakchirurg.

Wat zijn de voordelen?
Na de orthodontische behandeling en kaakoperaties zal de mondgezondheid geoptimaliseerd zijn. De kaak- en gezichtsrelatie zijn stabieler, functie is hersteld en niet geheel onbelangrijk: 99% van de patienten vinden dat hun uiterlijk ook aangenaam verbeterd is.

 

Copyright © 2011 Orthodontia. Website Copyright © 2011 K.E.Kwee, SyndiCube Studios.